volg ons  

   

Alle ins & outs over 4K

MARKTONTWIKKELING - Je kunt bijna geen informatiefolder openslaan of er staat: ‘Nu ook 4K-mogelijkheid en beschikbaarheid’. Maar wat betekent 4K? Wat kunnen de zakelijke markt en eindgebruiker met 4K? Wat zijn de voor- en nadelen van dit trendy onderwerp?

Wat betekent 4K?

Projectie- en LCD-schermen, projectoren, Vimeo-streamen, veel is tegenwoordig '4K' te verkrijgen. 4K betekent niets anders dan Ultra HD, de opvolger van Full HD. Ultra HD heeft vier keer zoveel pixels als een Full HD-scherm. Oftewel: 4 pixels waar Full HD één pixel bezit. De ‘K’ in 4K staat voor kilo (1000) en staat voor het aantal horizontale pixels. De verhouding bij een Ultra HD/4K-beeldscherm is minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. Ultra HD en 4K betekenen dus hetzelfde.

Wat kan de zakelijke markt met 4K?

De hoge beeldkwaliteit zorgt voor haarscherp beeld en een maximale ervaring. Zeker organisaties waarbij beleving en consumentenervaring zeer belangrijk is, kan 4K grote waarde toevoegen. Je kunt denken aan grote videowalls voor een modehuis, en bijvoorbeeld grote schermen van minimaal 75” in bioscopen. Een pluspunt bij onder andere presentaties is dat 4K zorgt voor betere weergave van (Excel-)tabellen en geschikt is voor grotere projecties.

Voor- en nadelen van 4K


Voordelen zijn er dus zeker. Alleen al klantbeleving en -ervaring zijn niet altijd in financiële waarde uit te drukken. Het gaat om ervaring, en die kan zich uitbetalen in (extra) verkoop of klantenbinding. Toch hangen er ook nadelen aan.  4K betekent niet meteen superscherp beeld. Om gebruik te maken van deze hogere schermkwaliteit moet het beeldsignaal – via televisiezenders, films, of afbeeldingen – alle pixels wél afzonderlijk aansturen. Het programma (bijvoorbeeld video), product en signaalsturing, moeten '4K-proof' zijn. Nog niet alle bronnen en weergevers zijn hierop afgestemd.

Steeds betaalbaarder

De prijzen voor 4K schermen worden snel betaalbaarder. Bijna alles is tegenwoordig 4K te verkrijgen, alleen de vraag rijst: wat wil mijn organisatie laten zien en heb ik het nodig? Ons advies hierin luidt: gebruik 4K alleen voor beleving van klanten of medewerkers. Speel je veel video’s af en ben je als organisatie gefocust op branding? Dan kan 4K een passende keuze zijn.

Meer weten? Neem contact op.