Raadzaal moderniseren

Client: Gemeente Heerhugowaard

Raadzaal geautomatiseerde cameraregistratie

In 2017 is de audiovisuele aanbesteding aan ons gegund door gemeente Heerhugowaard.

Gemeente Heerhugowaard wilde een ontmoetingsplek creëren waarbij de Raad en burger elkaar kunnen ontmoeten. Een open Raadzaal, opstelling Raadsleden naar de burger toe, en na afloop richting de Foyer om na te praten. Meer betrokkenheid creëren betekent ook meer interactiviteit, transparante communicatie en zichtbaarheid. Al deze punten zie je in het audiovisuele resultaat terug.

Bediening
Semi/ volledig geautomatiseerde besturing van een compleet systeem, dat was de wens van gemeente Heerhugowaard. Raadsvergaderingen zijn openbaar, maar er kunnen tijdens de vergadering besloten stukken worden gedeeld, en de griffie wil dit handmatig kunnen bedienen. Voor het weergeven en aansluiten van een presentatie hebben wij op de positie van de griffie een HDMI aansluiting in de tafel geìnstalleerd en een op maat gemaakte besturings tablet. Hiermee kan niet alleen een presentatiemoment worden bediend maar ook tijdens de raadsvergadering. De HD camera´s voor live opname zijn verbonden met het discussiesysteem, maar als er stukken worden getoond die niet geschikt zijn voor (kijkers-)publiek kan de griffie middels tablet de live uitzending stoppen. Het publiek ziet dan op hun scherm ‘besloten vergadering’. Ook kan de griffie bepalen om de beelden die op de videowall worden getoond, ook door te zenden naar de uitzending, middels de tablet.

Discussiesysteem
De zaal is ingericht met een draadloos discussiesysteem van Bosch, en verbonden met cameraregistratie. De vergaderposten worden met verrijdbare trolley’s opgeladen, en kunnen op deze wijze makkelijk worden verplaatst in de Raadzaal. Hoe vervolgens de vergaderposten op tafels worden geplaatst, maakt in deze niet uit. Elke raads- en commissielid heeft een eigen pas. Als deze pas voor de kaartlezer wordt gehouden van de vergaderpost, schakelt de camera automatisch naar betreffende post. Naam, partij naam en logo worden automatisch uitgezonden.

Videowall en audio
Om grote bestemmingsplannen en de daarbij behorende tekeningen scherp te tonen, is er gekozen voor een LG videowall van 55” videowall monitoren met 3 bij 3. Geluid afspelen van beeldmateriaal op de videowall wordt ondersteund door twee speakers naast de videowall.

Audio van de vergaderposten wordt weergegeven via speciale JBL inbouwspeakers voor een optimale dekking.

Cameraregistratie
Er zijn drie Full HD camera’s geïnstalleerd in de Raadzaal. De plaatsing van de camera’s zijn aan de hand van de Tweede Kamer opstelling bepaalt. Gemeente Heerhugowaard werkt met een interruptiemicrofoon op een katheder. Mocht de spreker lang aan het woord zijn, schakelen de camera’s automatisch door naar een ander gezichtspunt, zodat er geen statisch beeld ontstaat voor de kijkers thuis.

De beelden zijn niet alleen thuis te zien, maar worden ook uitgezonden en ondersteund door een 55” monitor in de foyer. Bij veel publiek wordt deze ruimte voor de Raadzaal ook ingezet. Beelden lopen parallel. In de lokale democratie is het publiekelijk volgen van raadsvergaderingen en presentaties, en het vlotte verloop van de zittingen alleen maar in belang toegenomen.

In opdracht van de gemeente Heerhugowaard voorzag ARK de raadzaal van een wireless vergadersysteem met cameraregistratie. Degenen die deelnemen aan de vergaderingen loggen met een persoonlijke kaart in op hun microfoonpost en komen vervolgens in beeld op de videowall. Ook zijn ze vanaf dat moment via de livestream te volgen voor de mensen thuis. Ook presentaties worden op die manier verslagen. Met recht een multifunctioneel systeem!

Vragen?

Neem contact met ons op