Nieuwbouw Huygens College

Client: Huygens College

Al jaren werken we graag samen (SOVON met onderliggende scholengemeenschappen) met ARK. Je kunt ze bellen voor acute zaken waarin ze direct handelen, maar ook denken ze graag mee in een adviestraject. Huygens heeft in 2019 een nieuwbouwproject gerealiseerd waarin ze vanaf het begin betrokken zijn geweest. ARK kwam met voorstellen die een verbetering waren ten opzichte van het bestek. Soms weet je als opdrachtgever vooraf bij nieuwbouw niet altijd de juiste vragen te stellen, je kent de mogelijkheden niet.  Ze hielp ons in kaart te brengen wat we eigenlijk wilden. Vaak schakelen, op tijd ingrijpen waar nodig, advies op maat met altijd gebruiksgemak in het achterhoofd. Ze gaan net zolang door tot het goed was, ook als we last minute weer zaken wijzigen. Ook de afterservice was prima, ARK bleef na oplevering in verbinding staan of alles naar tevredenheid was.

Sven MeijerHoofd Bedrijfsvoering SOVON

Het Huygens College in Heerhugowaard is een school voor voortgezet onderwijs voor vwo (atheneum), havo, vmbo-tl, vmbo-kb en vmbo-bb. Dagelijks gaan zo’n 250 leerlingen hier naar school. Het Huygens College bestaat uit twee locaties; één locatie is in 2019 geheel vervangen door nieuwbouw.

Het bestaande schoolgebouw van het Huygens College was functioneel en technisch verouderd. In 2018 heeft Sovon (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs) aan ons gevraagd of wij mee willen helpen in het realiseren van een nieuwe AV installatie in de aula, omroepinstallatie, narrowcasting, buitenscherm en ontruimingsinstallatie. 

Wij hebben rekening gehouden met een modern, duurzaam en licht gebouw met twee  (complexe) aula’s en twee verdiepingen. De grote aula is complex vanwege akoestiek, lichtinval, diverse hoogteverschillen en inkijkhoeken richting het podium. De wensen waren voornamelijk geënt om het in te richten als een flexibele ruimte waar presentaties gehouden kunnen worden, optredens, ouderavonden en ook feestmomenten.

Alle beeld- en audiosystemen zijn centraal aangesloten op een 19” rack, inclusief het narrowcasting systeem. Het uitgangspunt was gebruiksgemak wegens het aantal van diverse gebruikers en doeleinde. Om die reden hebben wij op een strategische plek een wandpaneel aangesloten, en zodanig geprogrammeerd dat er gekozen kan worden voor een functionaliteit zoals presenteren, waarbij de overige functionaliteiten automatisch worden afgesloten of juist geactiveerd. Daarnaast ook een draadloos presentatiesysteem geïnstalleerd, zodat er met elk device kan worden gepresenteerd naast een HDMI wandaansluiting.  

Een projector met projectiescherm wat is ingebouwd op het podium wordt ondersteund tijdens presenteren met twee 75” ingebouwde schermen aan de wand, voor de ideale kijkhoek. Als er niet wordt gepresenteerd, dienen deze schermen als informatieschermen of het weergeven van roosters voor de leerlingen.

Het audio via de headsets worden versterkt door twee ingebouwde speakers naast de 75” schermen. Ook is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de ingebouwde omroep-ontruiming speakers. Voor feesten hebben wij een inprikpunt gemaakt voor DJ set en hebben wij een verrijdbare subwoofer ontwikkeld voor een extra ‘laag’ voor muziek.

Overal door het schoolgebouw heen is er digital signage (narrowcasting) voor het verstrekken van accurate informatie wat het schoolteam zelf kan aanpassen. Buiten is er een ledwall geplaatst voor weergave logo maar ook om informatie weer te geven zoals open dagen of als de gemeente acuut informatie moet plaatsen i.v.m. burger veiligheid. Tot slot hebben wij een ontruiminginstallatie geplaatst en gekoppeld aan een omroepinstallatie en schoolbel.

Vragen?

Neem contact met ons op