Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Client: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Category:  Beelddistributiesysteem & Videoconferencingsysteem

OVER VEILIGHEIDSREGIO NOORD-HOLLAND NOORD

Noord-Holland Noord is een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. De regio omvat 21 gemeenten en telt 642.000 inwoners. Binnen deze regio werken gemeenten en hulpdiensten samen aan de veiligheid van de inwoners.

Voor het gehele complex is een geavanceerd beelddistributiesysteem ontworpen en geïnstalleerd volgens hoge veiligheidseisen. Deze zogeheten beeldmatrix dient te zorgen voor bronselectie voor verschillende disciplines binnen de veiligheidsregio. De bronnen van de beelden variëren van helikopter-camerabeelden, tot beelden van veiligheidscamera’s in de stad Alkmaar. Wanneer er zich een calamiteit voordoet, wordt bepaald of een opschaling noodzakelijk is. Bij een opschaling worden steeds meerdere disciplines verantwoordelijk voor de situatie. Om een adequate beslissing te nemen, is de actuele status van groot belang. Deze status wordt geleverd door onder andere gebruik te maken van zeer snel (schakelbaar) beeldmateriaal.

ARK heeft gezorgd voor een veilige en snelle matrix waarbij de diverse disciplines naar de actuele stand van zaken kunnen kijken.


Meldkamer

Via een touchscreen wordt het systeem bediend. Razendsnel wordt beoordeeld welke beelden naar welke discipline worden doorgezonden. Oftewel: welke poorten gaan virtueel open of blijven dicht voor de andere ‘kijkers’. In de meldkamer zijn de disciplines Politie, GGD en Brandweer gezamenlijk werkzaam om meldingen te beoordelen en actie te ondernemen. Om de beelden weer te geven zijn uitsluitend professionele monitoren gebruikt.

Vergader- en kantoorruimtes


Ruim 20 ruimtes is voorzien van beeldschermen. Een aantal daarvan zijn daarbij ook interactief. In deze ruimtes kan een selectie worden gemaakt van beelden vanuit de meldkamer. Bij een opschaling wordt telkens bepaald welke beelden in welke ruimte vertoond kunnen worden.


Trainingsruimte


Regelmatig wordt er gebruik gemaakt van een interactief projectiesysteem. Beelden uit een databibliotheek kunnen worden gebruikt voor een reële weergave van de situatie. Ook is het mogelijk om in andere ruimtes de trainingen live te volgen.

Mobiel VideoConferencing systeem


Veilige communicatie gebeurt via het LifeSize Videoconferencingsysteem. Via een groot beeldscherm wordt gecommuniceerd met andere disciplines in het land, waarbij noodzakelijk overleg plaatsvindt.

Vragen?

Neem contact met ons op